Dyrare bilförsäkringar vems fel?

Enligt Bjarne Lindén, motorskadechef hos på försäkringsbolaget Folksam så leder de kallare vintrarna till fler olyckor och därmed höjde försäkringspremier. Höjda bilförsäkringspremier väcker starka känslor hos försäkringsbolagens kunder och bilägare i Norrland skyller de höjda premierna på folk i södra delarna av landet som inte klarar av lite snö på vägarna.

En kall och snörik vinter gör ingen skillnad men skulle det bli vanligare med kallare vintrar så kan det leda till dyrare försäkringar, säger Bjarne Lindén på försäkringsbolaget Folksam till SR P4 Kronoberg.

Uttalandet plockades upp av flera tidningar och kommentarerna på t.ex Norrans webbsida visar att flera läsare i norr tycker att det är folk söder om Umeälven som är att skylla för det mesta inklusive eventuellt höjda bilförsäkringspremier. Så här skriver signaturen “riktig svensk”

varför ska vi i norr betala för att halv spaniorena i söder inte klara av lite snö? Nä dela sverige vid umeälv!!!

signaturen “Försäkringen” fyller på med en lång “svavelosande kommentar” om att allt är regeringens fel. Och avslutar med följande ang. bilförsäkringar:

Bilförsäkringen ska ej bli dyrare för de som ej tar ut något på försäkringen tycker jag. Allt är bara till för att kapitalisterna ska få mera pengar. Har ni kollat vad de tjänar i försäkringsbolagen, de kan väl sänka sina löner istället.

Tonen i kommentarerna är minst sagt negativ till allt som regeringen tar sig för även om regeringen knappast kan lastas för att försäkringspremierna blir högre. Det är bara att inse att försäkringsbolagen är experter på att beräkna risker och att de kallar vintrarna ökar riskerna för svårare väglag vilket i sin leder till fler olyckor.

En av kommentarerna efterlyser en jämförelse mellan norr och söder. Misstänker att han syftar på hur stor del av det ökande antalet olyckorna som sker i norr respektive söder. Underförstått är det igen folk i södra delarna av landet (läs söder om Umeå ;-)) som står för dessa kostnader.

Om man skall dra det längre skulle jag snarare vilja se en större undersökning som visar rent samhällsekonomiskt vilka delar av landet som bidrar och vilken del som tär på landet som helhet. Jag är ganska övertygad om att det inte främst är Norrland som direkt bidrar (om man räknar bort naturresurser som vattenkraft, skog och gruvor) som ju knappast norrlänningarna skapat… Jag gissar att om försäkringsbolagen fick göra åtskillnader med en sådan undersökning som bas så skulle premier för sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring skjuta i höjden i norr…

Läs gärna alla kommentarerna här på Norrans hemsida

Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
  • Annonser