Ställa av bilen

Om du inte planerar att köra din bil under en period kan det vara värt att ställa av den. Det är dessutom enkelt att ställa av och på bilen genom Transportstyrelsen. Gå bara in och gör anmälan via deras hemsida så är det klart. Det är lika enkelt att ställa på den sen igen. Dessutom sköts kontakterna med försäkringsbolaget där du har din bilförsäkring automatiskt när du väl gjort anmälan.Att ställa av bilen behöver alltså inte vara krångligt alls. Här följer några enkla steg att följa för fixa avställningen:

  1. Samla den information du kommer att behöva för att göra avställningen direkt via datorn
    • Du måste identifiera dig som ägare till bilen och det gör du genom behörighetskoden som du finner på registreringsbeviset eller med din e-legitimation.
  2. Gå in på Transportstyrelsens hemsida (http://transportstyrelsen.se/sv/E-tjanster/)
  3. Välj alternativet “Ställ av ditt fordon”

Om du inte har tillgång till en dator kan du ställa av bilen genom att knappa in alla siffror på telefonen. Du kan också skicka in registreringsbeviset med posten.

Kontakten med ditt försäkringsbolag sker automatiskt

När du sedan har ställt av bilen skickas automatiskt ett besked till ditt försäkringsbolag. Om du bara har en trafikförsäkring så vilas denna så länge din bil är avställd. Om du däremot har din halv- eller helförsäkrad så är det praxis bland försäkringsbolagen att ställa om försäkringen till en så kallad avställningsförsäkring även kallad garageförsäkring.

Garageförsäkring/avställningsförsäkring är till för att din bil skall ha ett försäkringsskydd trots att den är avställd och ej får framföras i trafik. Innehållet i en garageförsäkring varierar mellan olika bolag, men innehåller ofta skydd för brand, stöld, glas, rättsskydd och vagnskada. Dvs den innehåller mycket av det som ryms i en vanlig bilförsäkring. Däremot så är premien vanligtvis betydligt lägre eftersom att de största riskerna för bilen uppstår när den är ute i trafiken.

När du ställt av bilen brukar försäkringsbolaget betala tillbaka en premie. Även fordonskatten betalas tillbaka och allt sker med automatik, så normalt behöver du inte engagera dig mer innan det är dags att ställa på bilen igen.

Ställa på bilen igen

Även processen att ställa på bilen igen är väldigt enkel. Återigen går du in via Transportstyrelsens hemsida, men nu anger du att du skall ställa på bilen igen. Även nu får det försäkringsbolag (där du tidigare hade din bilförsäkring) ett meddelande igen som aktiverar motsvarande försäkring som du hade tidigare. Kostnaden för att ställa på bilen igen är 50 kronor i påställningsavgift och avgiften betalas i samband med första skatteinbetalningen.

Tips för bilen när den är avställd

Om du bara skall ställa av bilen någon månad kan du fylla tanken med bensin, det minskar risken för brand eftersom det är ångan som brinner. Alternativt kan du tömma tanken helt, men det är ju lite svårare att lösa och kräver även mer jobb när det är dags att ställa på bilen igen.

Planerar du däremot att ställa av bilen ett halvår eller mer, ska du bara ha lite bränsle i tanken. Annars kan du få skador på bilen. Beroende på att det blir avlagringar i bränslet om bilen är står avställd länge.

Bäst är såklart att ställa bilen i ett garage. Har du inte tillgång till garage bör du välja en plats med liten risk för skadegörelse och stöld. Står bilen ute är det bra att lägga över en bilpresenning. Den skyddar bilen och gör det dessutom svårare att göra inbrott. Bilpresenning kan dock orsaka skada om det blir kondens mellan den och bilen. Var därför noga med att kolla att inte blir kondens.

För att undvika ståplattor på däcken om den skall stå en längre tid skall du pumpa i mer luft. Lufttrycket bör ökas med ca 20-30 procent. Får du ståplattor går bilen ojämt när du börjar köra igen. Ett alternativ är såklart att palla upp bilen så att den inte står direkt på däcken.

Hur mycket sparar du på att ställa av bilen?

Hur mycket du sparar beror såklart på en rad olika faktorer – hur länge ställer du av bilen, vilken typ av bilförsäkring du hade tidigare osv. Men hur som helst får du ingen eller åtminstone lägre kostnad för bilförsäkring, ingen fordonsskatt, parkeringsavgifterna försvinner eller minskar, inga trängselskatteavgifter, Inga utgifter för bensin och dessutom lägger du färre kilometer på din bil.

Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
  • Annonser